Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Ασφάλεια αυτοκινήτων με υγραεριοκίνηση

Ασφάλεια αυτοκινήτων με υγραεριοκίνηση
Καθώς η υγραεριοκίνηση και το υγραέριο LPG έχουν μπει στη ζωή μας, οι ασφάλειες αυτοκινήτων με υγραεριοκίνηση είναι εύλογα ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς οδηγούς, που δε γνωρίζουν αν ισχύουν διαφορετικές συνθήκες ή προϋποθέσεις ασφάλισης.
Εφόσον έχετε αποφασίσει να κάνετε τη μετατροπή του αυτοκινήτου σας για υγραέριο, θα είναι καλό να γνωρίζετε ακόμα και τις μικρές νομικές και ασφαλιστικές λεπτομέρειες που αφορούν στη μετατροπή αυτή. Ειδικά μάλιστα καθώς μικρά ή μεγάλα ατυχήματα συμβαίνουν καθημερινά, η εκ των προτέρων γνώση μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη για να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα στην ασφάλιση του αυτοκινήτου σας.
Προϋποθέσεις για ασφάλιση αυτοκινήτου με υγραέριο
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι καμία μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία δεν θα αρνηθεί να ασφαλίσει το αυτοκίνητο σας που κινείται με υγραέριο LPG, αρκεί να τηρούνται κάποιοι κανόνες ασφαλείας και να υπάρχουν τα προβλεπόμενα από το νόμο έγγραφα και πιστοποιητικά.
Μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τις ασφάλειες αυτοκινήτων με υγραεριοκίνηση είναι να έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες για τη μετατροπή σε υγραέριο από εξουσιοδοτημένο συνεργείο που έχει ειδική άδεια.
Έτσι, ενώ θεωρητικά ένας καταρτισμένος μηχανικός μπορεί να κάνει τη μετατροπή σωστά και το αυτοκίνητό σας να λειτουργεί με υγραέριο, όταν θα έρθει η ώρα να πάρετε το απαραίτητο πιστοποιητικό από τα ΚΤΕΟ και να προχωρήσετε σε ασφάλιση του αυτοκινήτου σας, θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Το ίδιο φυσικά θα συμβεί αν επιλέξετε να πάτε σε μια γειτονική χώρα και να κάνετε εκεί τη μετατροπή πιο οικονομικά.
Σύμφωνα με την νομοθεσία για υγραεριοκίνηση στην Ελλάδα (Ν2773/1999 και Π.Δ66/2010) όταν ολοκληρωθεί η μετατροπή του οχήματος, αυτό θα πρέπει να περάσει από ΚΤΕΟ, ώστε να πάρει το απαραίτητο πιστοποιητικό, και μετά θα χρειαστεί να ζητήσετε και από τη Νομαρχία την νέα άδεια κυκλοφορίας στην οποία θα ορίζεται ότι το όχημα κινείται με βενζίνη και υγραέριο κίνησης.
Η ασφαλιστική εταιρεία έχει δικαίωμα να ζητήσει τα πιστοποιητικά αυτά ώστε να προχωρήσει στην ασφάλεια του αυτοκινήτου με υγραεριοκίνηση, καθώς επίσης και να διακόψει την ασφάλεια, σε περίπτωση που γίνει η μετατροπή χωρίς να ενημερωθεί ή σε περίπτωση που γίνει παράνομα.
Κυρώσεις για ανασφάλιστα αυτοκίνητα
Αν το αυτοκίνητο σας παραμείνει ανασφάλιστο, υπάρχουν οι γνωστές κυρώσεις που αναγνωρίζονται από το νόμο. Οι κυρώσεις αφορούν την αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας για 12 μήνες, ενώ σε περίπτωση ατυχήματος φτάνουν και τους 24 μήνες. Ανάλογα με την περίπτωση η αφαίρεση άδειας και πινακίδων μπορεί να συνοδευτεί και από υψηλό πρόστιμο που ξεκινά από 300 ευρώ για ένα Ι.Χ. και φτάνει τα 1000 ευρώ για επαγγελματικό αυτοκίνητο και φορτηγό.
Και φυσικά, σε περίπτωση ατυχήματος, αν βρεθείτε με ανασφάλιστο αυτοκίνητο, μπορεί να αντιμετωπίσετε και δικαστικές κυρώσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα της περίπτωσης.
Η μετατροπή ενός αυτοκινήτου σε υγραεριοκίνηση είναι μια κίνηση που θα σας προσφέρει οικονομική ελάφρυνση άμεσα και στο μέλλον, ωστόσο θα πρέπει πάντα να έχετε υπόψη σας ότι η ασφάλεια των αυτοκινήτων με υγραέριο είναι απολύτως απαραίτητη, τόσο για λόγους νομιμότητας, όσο και για λόγους νομικής κάλυψης σας σε περίπτωση ατυχήματος.Δεν υπάρχουν σχόλια: